Krigskunst Podcast er en månedlig podcast med interviews og samtaler om militære emner og sikkerhedspolitik. Den produceres af journalist Kasper Wester og militæranalytiker Anders Puck Nielsen.
Krigskunst Podcast har også en kanal på YouTube, hvor man kan se kortere udgaver af udsendelserne.
Episoder
- FalklandskrigenFalklandskrigen var skelsættende inden for både maritim krig og luftkrig. Hans Peter Michaelsen fortæller om Argentina og Storbritanniens krig i Sydatlanten i 1982.
- Forsvarets mangler og vejen til 2 procentAlexander With fortæller om manglerne i det danske forsvar og giver sit bud på hvordan vi skal prioritere når forsvarsbudgettet skal op på 2 procent af bnp.
- Jalta og jerntæppetNiels Bo Poulsen fortæller om hvordan det gik til da jerntæppet delte Europa efter Anden Verdenskrig og Jalta-konferencens særlige betydning.
- Militær innovationLaura Schousboe fortæller om hvordan man skaber innovation i Forsvaret og om de særlige vilkår for innovation i krigstid og fredstid.
- Dronernes anden tidsalderAndreas Graae fortæller om droner. Teknologien er i rivende udvikling og har revolutioneret vores opfattelse af luftkrig.
- En kystvagt ved Grønland?Anders Puck Nielsen fortæller om Søværnets opgaver ved Grønland og kampen om de maritime resurser mellem tilhængerne af en kystvagt og af en militær styrke.
- Pirateri i VestafrikaKatja Lindskov Jacobsen fortæller om pirateri i Vestafrika. Det er et voksende problem, og det vil tage tid at finde de gode løsninger.
- Missiler ændrede krigen for altidOpfindelsen af missilet ændrede på få årtier krigens vilkår. Det fortæller Hans Peter Michaelsen om i en samtale, hvor vi også ser på aktuelle missiler i den danske forsvarsdebat.
- Kina og FjernøstenKinas militære styrke vil kræve at Danmark forholder sig til Østasien, fortæller Camilla Sørensen.
- Grønlands strategiske betydning for DanmarkVi skal passe på med ikke at overvurdere den militære værdi af Grønland, siger lektor Jon Rahbek-Clemmensen.
- I Frontex står dilemmaerne i køGrækernes barske tilgang til flygtninge stiller de danske skibsbesætninger i Frontex i et svært krydspres, fortæller Josefine Prien Christensen.
- Russisk troppeopbygning og konflikten med UkraineRusland har øget det militære pres på Ukraine med styrkeopbygningen i foråret 2021, fortæller brigadegeneral Carsten Rasmussen.
- Vesten efterlader Afghanistan i kaosDet peger mod en borgerkrig, og måske tager Taleban magten, fortæller David Vestenskov fra Forsvarsakademiet.
- Den sovjetiske besættelse af BornholmMuseumsinspektør Jakob Seerup fortæller om Sovjetunionens besættelse af Bornholm efter 2. Verdenskrig.
- Irakernes oplevelse af sikkerhedEn samtale med Maria-Louise Clausen om situationen i Irak, og hvordan irakerne selv ser på deres sikkerhed.
- USA i ArktisEn samtale med Lin Alexandra Mortensgaard om USA’s sikkerhedspolitik i Arktis og stormagtskonkurrencen med Rusland og Kina.
- Små flåder, Søværnet og udsigten til en ny piratmissionSøværnet er kommet under pres over udsigterne til en ny mission mod pirateri i Guineabugten. Frygten er at det kan gå ud over evnen til andre opgaver, fortæller militæranalytiker Anders Puck Nielsen i denne episode af Krigskunst Podcast.
- Hvorfor er kampvogne noget særligt?En samtale med militærhistoriker Niels Klingenberg Vistisen om kampvognens egenskaber, oprindelse og rolle i krig.
- Hverken ubesindig eller frygtsomEn samtale med marinehistoriker Søren Nørby om hans nye bog og flådens udvikling siden 1700-tallet.
- Helge Ingstads forlisHvorfor sank den norske fregat Helge Ingstad? Det er emnet i denne episode af Krigskunst Podcast, hvor kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen er gæst.
- Hvad kan vi bruge krigshistorien til?Rasmus Dahlberg diskuterer hvordan vi kan studere krigshistorien, hvis det skal kunne bruges til noget i nutiden.
- Krigen i YemenI denne episode fortæller Maria-Louise Clausen om krigen i Yemen, som er en af verdens største humanitære katastrofer og en konflikt af storpolitisk betydning. Maria-Louise Clausen er postdoc ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun forsker i statsopbygning med fokus på Yemen, Saudi-Arabien og Irak. Det blev en spændende samtale om baggrunden for […]
- F-35: Danmarks nye kampfly giver flere mulighederDanmark får snart et nyt kampfly, når F-35 afløser det trofaste F-16. I denne episode fortæller major Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet om flyet. Det blev en spændende diskussion om de nye muligheder som F-35 vil give Danmark, både i en luftmilitær sammenhæng og i samarbejdet med de andre værn. Og så taler vi kun meget […]
- Militære operationer i cyberspaceHvad er militære cyberspaceoperationer, og hvad betyder computerteknologi for fremtidens kampplads? Det er emnet for denne episode af Krigskunst Podcast, hvor kaptajnløjtnant Henrik Palbo fortæller om cyberdoktrinen og Forsvarets strategi i cyberspace. Vi kommer vidt omkring teknologien, strategi, attributionsproblematikker, folkeret og sammenhængen mellem cyberspace og konventionelle militære midler. Og så finder vi ud af at […]
- Træthed og risikostyring i SøværnetI 2018 kolliderede den norske fregat Helge Ingstad med et tankskib under en natlig forlægning, og fregatten sank som følge af skaderne. Efterfølgende har havarirapporten fra de norske myndigheder konstateret at træthed var en medvirkende årsag til forliset, og det anbefales at det norske søværn indfører et system til registrering af hviletid. Lignende overvejelser går […]
- Flådeoperationen i HormuzstrædetDet er et kompliceret storpolitisk magtspil som har fået de danske politikere til at sende en fregat til Hormuzstrædet til efteråret. Men hvad er konfliktens årsag, og hvordan kan det udvikle sig? Det er emnerne i denne første episode af Krigskunst Podcast. Ambitionen er at podcasten vil udkomme cirka månedligt, og at den vil bringe […]