Det halter gevaldigt med Forsvarets økonomistyring, det eksisterende materiel er utilstrækkeligt og fejlramt, det nye er forsinket, og personellet er gennem årrække flygtet ud på det civile arbejdsmarked, hvor lønninger og arbejdsforhold er bedre. Forsvarets aktuelle problemer er mange og velbeskrevne, men hvad finder man ud af, hvis man stikker et spadestik dybere og ser tilbage i tiden? Kan et historisk tilbageblik på de seneste årtiers styring af Forsvaret give os en forklaring på, hvordan vi mon nåede hertil?
Det mener journalist og stifter af netmediet OLFI Peter Ernstved Rasmussen, som i en årrække har dækket forsvarsstoffet tæt og for nylig udgav bogen ”Forsvarsløs”. I den beskriver han, hvorfor han mener, at de mange udfordringer og møgsager skal tilskrives nogle få politikere, embedsmænd og topofficerer, der »siden Murens fald har spillet hasard med Danmarks sikkerhed for at fremme egne interesser«. Han dykker også ned i, hvordan de samme mennesker har »ødelagt kommandostrukturen, fjernet forsvarschefens helhedsansvar og skabt en civil organisation uden beslutningskompetence«, som det hedder i forlagets egen beskrivelse af bogen.
I denne udgave af Krigskunst Podcast taler vi om ”Forsvarsløs”, som har fået undertitlen ”Når den største trussel kommer indefra”.
Gæst: Peter Ernstved Rasmussen, journalist og forfatter
Værter: Kasper Junge Wester, journalist på OLFI, og militæranalytiker Anders Puck Nielsen
Episode: 056
Links:
- Køb “Forsvarsløs” hos Saxo: https://shorturl.at/qFG0w
Alle deltagere udtaler sig som privatpersoner og ikke på vegne af nogen myndigheder eller institutioner som de måtte have en tilknytning til.
Musik: Soviet March af Shane Ivers – https://www.silvermansound.com
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (Varighed: 48:39 — 66.8MB) | Indsæt
Pær Rasmussen skriver
Tak for endnu en god podcast. Jeg nyder dem hver gang. Jeg synes pointen rammer forkert. Jeg oplevede noget lignende i Flyvevåbnet 67-74. Politikerne afspejler befolkningens ønsker. Dengang i 60erne var det fedt at være militærnægter og marxisterne styrede universiterne. Jeg turde ikke som ung officer at rejse med tog i uniform.
Det er den danske befolkning som har en anti forsvars holdning. Eller sagt på en anden måde “der er ikke noget at kæmpe for”.
Vi skal have en åben debat om Forsvaret, som er fakta baseret.
Tak fordi I prøver at starte debatten.