Det svenske Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) har udgivet en ny rapport om russisk A2/AD (Anti-Access/Area Denial). Rapporten hedder Beyond Bursting Bubbles, og det er en opfølger til sidste års meget berømte rapport Bursting the Bubble.
I den første rapport stillede FOI nogle vigtige spørgsmålstegn ved de russiske kapaciteter. Dels påpegede de svenske forskere at Ruslands missiler har nogle begrænsninger som ofte bliver overset i den vestlige debat, og dels kritiserede de den udbredte praksis med at tegne skræmmende – men i store træk misvisende – farecirkler på landkort omkring russiske missilbatterier. Det var således svenskernes ambition at punktere myten om uigennemtrængelige russiske A2/AD-bobler.
Den nye rapport er en antologi med bidrag fra en række forskere som leverer hver deres vinkel på russisk A2/AD. De forskellige kapitler giver således blik på alt fra tekniske over taktiske til strategiske emner. Jeg har været så heldig at få lov til at bidrage med et kapitel, hvor jeg fokuserer på det operative aspekt af A2/AD. Jeg forsøger heri at bygge videre på konklusionerne fra FOIs første rapport, hvor der mest var et taktisk fokus. Det prøver jeg at give en operativ overbygning, og det fører frem til nogle tanker om det som jeg foreslår at kalde operative modforholdsregler mod A2/AD.
Den samlede liste over forfattere til Beyond Bursting Bubbles er:
- Michael Jonsson og Robert Dalsjö, FOI (Sverige)
- Justin Bronk, Royal United Service Institute (Storbritannien)
- Douglas Barrie, International Institute for Strategic Studies (Storbritannien)
- Jamie Meighan, Royal Air Force (Storbritannien)
- Sam J. Tangredi, US Naval War College (USA)
- Anders Puck Nielsen, Forsvarsakademiet (Danmark)
- Ilmārs A. Lejiņš, Nacionālie bruņotie spēki (Letland)
- Robin Häggblom, forsvarsdebattør, (Finland)
- Alexander Lanoszka, University of Waterloo, (Canada) og Luis Simón, Vrije Universiteit Brussel (Belgien)
- Keir Giles, Chatham House (Storbritannien)
- Ben Hodges, The Center for European Policy Analysis (USA)
Som noget nyt har jeg kastet mig ud i at lave en kort YouTube-film, så nedenfor kan du høre mig forklare de væsentligste pointer i mit eget kapitel.
Skriv et svar