Jeg har skrevet en ny artikel om Ruslands Østersøflåde og de militære implikationer for Danmark, som er blevet publiceret i Scandinavian Journal of Military Studies. Det er en grundig gennemgang af skibssammensætningen i Ruslands Østersøflåde, og artiklen fører frem til en række betragtninger om hvilke typer af krig og konflikt som Danmark skal forberede sig på at håndtere. På sin vis er Østersøflåden en paradoksal indgangsvinkel til en diskussion om dansk flådestrategi:
I denne artikel viser jeg at den russiske Østersøflåde ikke er skræmmende. Den består af ret få skibe, og de fleste er ganske små. Det er et underligt antiklimatisk udgangspunkt for betragtninger om en militær trussel mod Danmark. Men netop derfor er det også vigtigt at starte med Østersøflåden for at forstå hvordan den maritime udfordring i dag er anderledes end under Den Kolde Krig.
En væsentlig pointe er at de store kampenheder (støtteskibe og fregatter) i tilfælde af en krig mod Rusland vil have deres primære opgaver i Nordsøen og Atlanterhavet, og at de derfor ikke vil være tilgængelige til at løse opgaver i dansk farvand. Artiklen fører frem til nogle anbefalinger for udviklingen af dansk forsvar, herunder:
- Anskaffelse af korvetter til Søværnet
- Indkøb af flere SM-2 missiler til Søværnets fregatter
- Opgradering af fregatterne med SM-6 missiler
- Anti-skibsmissiler til F-35 kampflyene
- Øgede investeringer i et robust maritimt beredskab over for hybride trusler
Halken skriver
Super god artikel. Amerikanerne er meget multi domain de her dage, og med rette. Det er også noget som passer på Danmark, da geografien er multi domain. Primært vand med lidt øer.
Jeg savner at man også ser på muligheden for mobile landbaserede antiskib missilbatterier.
Hvor stærke skal korvetterne være? Lige som Pohjanmaa? Sådan en stå i 3-400m€ i runde tal.