Den gængse fortælling er at Danmark opnår store fordele ved at råde over Grønland. Det giver adgang til internationale fora som Arktisk Råd og muligheden for at spille et “Grønlandskort” i forhandlinger med USA. Derved får Danmark indflydelse, og vi kan spare penge på forsvarsbudgettet. Ud fra den antagelse må det være en strategisk bekymring for Danmark at der i Grønland er et ønske om selvstændighed. Hvis Grønland river sig løs fra Rigsfællesskabet, vil Danmark nemlig miste de strategiske fordele fra Grønlands militære geografi.
Men holder den fortælling til nærmere granskning? Er Grønland faktisk så vigtig, og skal Danmark begræde tabet hvis Grønland får selvstændighed? Det er nogle af spørgsmålene i denne episode af Krigskunst Podcast, hvor Jon Rahbek-Clemmensen fortæller om Grønland. Han har skrevet i et kapitel i en kommende antologi, hvor han forsøger at opstille regnestykket for om Grønland er pengene værd for Danmark ud fra en sikkerhedspolitisk nyttebetragtning. Det blev en spændende diskussion om at danske politikere betragter Rigsfællesskabet som et kærlighedsægteskab, mens grønlandske politikere ser det som et fornuftsægteskab.
Jon Rahbek-Clemmensen mener at det går ud over samarbejdet i Rigsfællesskabet at vi ikke taler åbent om hvilken nytteværdi Danmark får ud af samarbejdet. Der er nemlig en tendens til at overvurdere de danske fordele af “Grønlandskortet”, samtidig med at det er tabubelagt at sætte tal på. Og det fører til grønlandsk mistillid mod Danmark.
Gæst: Jon Rahbek-Clemmensen, lektor ved Forsvarsakademiet
Værter: Kasper Wester, journalist på OLFI, og militæranalytiker Anders Puck Nielsen
Episode: 017
Alle deltagere udtaler sig som privatpersoner og ikke på vegne af nogen myndigheder eller institutioner som de måtte have en tilknytning til.
Musik: Soviet March af Shane Ivers – https://www.silvermansound.com
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (Varighed: 48:14 — 66.3MB) | Indsæt
Skriv et svar